2018 års delegationsresa till Hong Kong går till historien som mycket intressanta och intensiva dagar. Delegationen bestod av 16 personer med deltagare från många delar av näringsliv, organisation och politik. Resan genomfördes även tillsammans med en Start up delegation, #Nordicmade, där vi totalt blev en grupp på 40 personer. Med ett program som fokuserade på infrastruktur och finansiering var det inledande besöket på flygplatsen en naturlig start. Just nu byggs en tredje startbana på 650 hektar som skapas i havet i anslutning till den befintliga flygplatsen – som också är skapad i det som tidigare var havet utanför ön Lantau. Nu förbereder sig flygplatsen för att kunna ta emot 120 miljoner internationella passagerare per år. Hong Kong är redan i dag den näst mest trafikerade internationella flygplatsen i världen och för frakt/cargo är man störst.

Nästa besök på temat infrastruktur var hos MTR som i både teori och praktik visade sin genomförande modell Rail+Property som innebär att MTR köper mark till oexploaterat värde (green field) och finansierar sedan på egen räkning utbyggnad av tunnelbanan genom att bebygga området och avyttra bostäder och fungera som hyresvärd för kommersiella ytor, t ex stora köpcenter. I Hong Kong säger man inte att man åker tunnelbanan, i stället ”tar man MTR”. Vi avslutade rundturen på stationen för den nyinvigda höghastighetsjärnvägen till Shenzhen och kinesiska gränsen, som MTR på uppdrag av Hong Kong-regeringen byggt och driver sedan öppnandet i september.

Delegationen lyssnar på Sharon Liu, Chief Town Planning Manager.


Infrastrukturdagen innehöll också besök på Hong Kong Science and Technology Park, där även Scania har sitt kontor. Scania har levererat bussarna som går i kollektivtrafik på den nyöppnade Hong Kong-Zhuhai-Macau-bron. Systemet med broar och tunnlar är 55 km. Dessvärre har inte bron öppnats för ”vanlig” trafik, så en tur över bron kan bli en punkt på programmet vid nästa års delegationsresa.

Scania om hållbara transportsystem.


När vi kom över på finansieringsdelen besökte vi EQT och Johan Bygge, chef för Asien-verksamheten,som  presenterade bolagets investeringsfilosofi och investeringsportfölj i Asien. Med en växande medelklass i Kina och dess grannländer, där utbildning är ett viktigt redskap för att klara sig i konkurrensen satsar EQT bland annat en hel del på investeringar i utbildningsföretag. Efter det blev det ett besök på Hong Kong-börsen där även metallhandeln via London Metal Exchange numera sker.

Johan Bygge berättar om EQT:s verksamhet i Asien.[/caption]

 

David Wong, Head of Strategic Research, InvestHK, berättar om Greater Bay Area.[/caption]

 

 

 

Efter en lunch med presentation från Hong Kongs finansminister, Paul Chan Mo-Po spenderade vi eftermiddagen hos KPMG med trendspaning kring digitalisering och hur denna utveckling med AR/VR, Robotics, molntjänster, Internet of Things, Fintech, Blockchain, AI, 3D printing, digital betalning etc. påverkar affärsmodeller, finansiering och verksamhetsprocesser. Vi fick även veta allt om skattesystemet i Hong Kong, vilket – för vissa av oss i alla fall – var överraskande intressant.


Programmet var tufft och vi lämnade hotellet vid 8-tiden och återvände först vid 22-tiden efter middagen. Vi togs väl emot av våra lokala värdar och ett särskilt tack till våra middagsvärdar:

Kocken gör nudlar.

Helena Storm, generalkonsul och det svenska generalkonsulatet i Hong Kong som bjöd in till mottagning redan första kvällen.

MTR som bjöd på traditionell kinesisk middag på KPMG som bjöd in oss till China Club som ligger högst upp i Old Bank of China Building. Det är en klubb endast öppen för medlemmar och dess gäster och det var en historisk plats då restaurangdelen låg i de tidigare tjänstemannabostäderna högst upp i skyskrapan som då den byggdes sågs just som en skyskrapa, men som i dag med sina 15 våningar är ett Lilleputt-hus, men ett historiskt landmärke.

 

Vi avslutade programmet med en tur på en chartrad spårvagn som servades av proffsiga värdinnor från SAS

Ett stort tack till våra samarbetsparter HKTDC och HKInvest som bidragit till programmet!

Citat från årets deltagare:

”Tack för en fantastisk resa! Toppenprogram och toppendeltagare!”

”Resan var givande, om än något för kort, med berikande föredragningar och information samt en mycket trevlig samvaro.”

”Mycket bra arrangemang! Intressanta och relevanta besök/programpunkter. Fantastisk grupp med trevliga och inspirerande deltagare. Entusiastiska ledare och arrangörer.”

”Allt bra generellt. Superbra planering.”

”Många tack för en fantastisk resa. HK var en otrolig upplevelse och det jag kommer minnas bäst är de många samtalen och umgänget med er.”